dimecres, 28 de maig del 2014

Malalties: Colesterol.


El colesterol és una substància grasa natural que es troba en els teixits corporals i en el plasma sanguini dels vertebrats, i que és necessari per al normal funcionament de l'organisme. Es presenta en altes concentracions en el fetge, la medul·la espinal, el pàncrees i el cervell, encara que tambbé s'obté mitjançant alguns aliments.

  • El colesterol intervé en la formació d'àcids biliars, vitals per a la digestió de grases.
  • Els raigs solars el transformen en vitamina D per a protegir la pell d'agents químics i evitar la deshidratació.
  • A partir del colesterol es formen hormones sexuals i tiroides.

La sang condueix el colsterol des de l'intestí o el fetge fins als òrgans que el necessiten i ho fan unint-se a partícules anomenades lipoproteínes. Existeixen dos tipus de lipoproteínes:

  • De baixa intensitat (LDL): s'encarreguen de transportar nou colesterol des del fetge a totes les cèl·lules del nostre organisme.
  • D'alta intensitat (HDL): arrepleguen el colesterol no utilitzat i el torna al fetge per al seu emmagatzament o excreció a l'exterior a través de la bilis.

Causes
El colesterol pot estar produït per l'abús de grases saturades com els lactis, les manteques, els embutits...però també es produeix per l'edat, antecedents familiars o inclús l'estrés

Tipus de colesterol

  • Colesterol roín:  al unir-se a la partícula LDL es deposita en les parets de les artèries i forma plaques d'ateroma.
  • Colesterol bo: al unir-se a la partícula HDL transporta l'excés de colesterol de nou al fetge per a que siga destruït.
Símptomes
  • Pèrdua de l'equilibri i mareigs.
  • Agitació al moure's.
  • Inflor o entumiment de les extremitats.
  • Mal de cap.
  • Mal en el pit.
  • Visió difusa.
  • Atac cardíac a causa de la constricció de les artèries.
  • Accident cerebrovascular a causa d'un coàgul sanguini.
  • Xantomes (petits embalum grocs) al voltant dels ulls.
Com controlar el colesterol.
  • Consumir fibres vegetals: com llegums, fruites, verdures i cereals.
  • Sucs frescs: ajuden a reduir grassa de la bilis i colesterol.
  • Utilitzar olis vegetals: com l'oli d'oliva.
  • Consumir peix blau: com el salmó, sardines i tonyina.
  • Moderar el consum de fruits secs.
  • No prendre alcohol, begudes sucrades i gaseoses.
  • Moderar el consum del café.
  • Evitar el consum de dolços, llepolies i xocolates.
  • No fumar.
  • Evitar l'estrés.
  • Realitzar ejercici de manera diària i regular.
  • No calfar mai l'oli d'oliva a més de 190ºC: Consumir-lo sempre cru.
  • No consumir menjar ràpid.
                                     

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada